در طی این آسیب ها، لیگامانها و عضلات گرفتار می شوند. رگ به رگ شدن وضعیتی است که آسیب در لیگامان نزدیک یا روی مفصل پدیدار گردیده است و اغلب نتیجه یک حرکت ناگهانی و یا شدید در مفصل است که فشاری بیش از حد تحمل به استخوانهاي داخل مفصل وارد کرده، بافت های اطراف مفصل را دچار آسیب یا پارگی می کند. آسیب دیدگی بافت عضلانی می تواند به یکی از سه طریق زیر ایجاد گردد.
الف) پیچ خوردگی در اثر کشش بیش از حد عضلانی
ب) گسیختگی: پارگی کامل عضله که ممکن است در قسمت گوشتی ماهیچه و یا در تاندون ایجاد گردد.
ج) کبودی و خونمردگی عمیق
کشیدگی عضلانی، پیچ خوردگی ها و پارگی در ورزشکاران حرفه ای شیوع زیادی دارد. کشیدگی رباط ها (لیگامنتها) و پارگی های عضلانی نیز از علل شایع دردهای غیر اختصاصی ناحیه پشت محسوب می شوند.
از رویه Rice برای درمان مقدماتی پیچ خوردگی ها،رگ به رگ شدگی و خون مردگی و کبودی عمقی استفاده نمایید.این شیوه درمانی می تواند کافی باشد ولی در صورت هر گونه تردید درباره شدت و وخامت آسیب دیدگی آن را همانند یک شکستگی تلقی کرده و تحت درمان مربوط به آن قرار دهید.
رویه Rice عبارتست از:
R= استراحت دادن به قسمت آسیب دیده
i= به کارگیری کمپرس سرد و یا استفاده از یخ
c= فشردن محل صدمه دیده (کمپرس کردن آن)
e=بالا نگه داشتن قسمت آسیب دیده
• اهداف درمانی
– کاهش تورم و درد
– در صورت نیاز ارجاع برای دریافت کمکهای پزشکی
• اقدامات
1) در راحت ترین موقعیتی که مصدوم احساس می کند او را وادار به استراحت نموده و ناحیه آسیب دیده را نگهداری و تثبیت نمایید. می توانید از زانوی خود به عنوان تکیه گاه برای ثابت نگاهداشتن اندام صدمه دیده مصدوم استفاده کنید.
2) اگر آسیب دیدگی به تازگی بروز کرده است موضع آسیب دیده را با بکارگیری یک کیسه یخ و یا کمپرس سرد خنک کنید. این عمل باعث کاهش تورم، خون مردگی و کبودی و درد خواهد شد.
3) محل آسیب دیده را به پوشاندن توسط یک لایه نرم و ضخیم (به عنوان پد)مثل یک حوله و یا پارچه ضخیم کتانی، به ملایمت و به طور یکنواخت تحت فشاری اندک قرار داده و سپس آن را با بانداژ تثبیت کنید.
4) عضو صدمه دیده را بالا ببرید تا جریان خون در محل آسیب دیده کاهش یابد و خون مردگی به حداقل برسد.
5) مصدوم را به بیمارستان انتقال دهید.اگر ضایعه به نظر خیلی جزئی و فاقد اهمیت به نظر می رسد، می توانید به مصدوم توصیه کنید به ناحیه آسیب دیده استراحت دهد و پزشک معالج خویش را در صورت نیاز ملاقات کند.(البته بهتر است هیچ گونه آسیبی را جزئی تلقی نکنید.)
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي. انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.