امروزه با رواج یافتن جهانگردی احتمال مبتلا شدن افراد به بیماری هایی که در کشور مبدا، بومی نمی باشند، افزایش یافته است. به طور مثال مناطق گرمسیری واجد مشکلات خاصی مثل بروز خستگی گرمایی و آفتاب سوختگی در افرادی که به اینگونه آب و هوا عادت ندارند، می باشند. قبل از اقدام به مسافرتهای خارجی بهتر است تا جایی که می توانید اطلاعاتی درباره مشکلات بهداشتی ناحیه ای که تمایل سفر بدان جا را دارید، کسب نمایید. با حفظ موازین بهداشتی و انجام ایمن سازی (واکسیناسیون) توسط مراکز بهداشتی-درمانی محل خود قبل از انجام سفر، می توانید از بسیاری از بيماريهاي محتمل پیشگیری به عمل آورید.
1) مالاریا:
مالاریا را می توان شایع ترین بیماری در سراسر دنیا تلقی نمود. انتقال آن توسط گونه ای از پشه صورت می گیرد که تقریباً در تمامی نواحی حاره ای و یا نیمه گرمسیری جهان یافت می گردد. علایم بیماری مالاریا در شروع تا حدی مشابه با علایم آنفلوانزا بوده و به صورت تب و سردرد بروز می کند.
• پیشگیری
بهتر است در نقاطی که مالاریا شیوع دارد از لباسهای آستین دار،پشه بند، مواد دافع (دور کننده) حشرات استفاده کنید. همچنین می توانید مصرف قرصهای ضد مالاریا را از زمان مناسبی قبل از مسافرت، جهت پیشگیری از بیماری آغاز کرده و تا زمان مراجعت ، به مصرف دارو ها ادامه دهید. لازم به ذکر است که هر گونه بروز تب در طی سفر و یا بعد از برگشتن از مناطق مالاریا خیز باید به اطلاع پزشک معالج رسانیده شود .
2) آماس و سوزش غدد عرقی پوست (عرق سوز):
اینگونه ضایعات معمولا به صورت لکه های پوستی قرمز رنگ و شدیدا حساس ظاهر می شوند و علت ایجاد آن تورم و التهاب غدد عرقی مخصوصا در نواحی از بدن که تهویه مناسبی ندارد می باشد. کسانی که به عرق جوش دچار می شوند بیشتر مستعد ابتلا به گرمازدگی می باشند.
• پیشگیری
بهداشت فردی خویش را به خوبی رعایت کرده و از لباسهای تمیز و گشاد تهیه شده از جنس الیاف طبیعی استفاده نمایید.مبتلایان به عرق سوز باید تا حد امکان در محل های خنک اقامت کرده و از فعالیت در هوای گرم خودداری ورزند.
3) عفونت های قارچی
بیماری هایی نظیر پای ورزشکاران در نقاط گرمسیری شیوع بیشتری داشته و می توانند به صورتی غیر قابل تحمل و حتی دردناک بروز کنند. عفونت های قارچی به طور شایعی در ناحیه کشاله ران ، بین انگشتان پا و زیر بغل دیده شده و می توانند بسیار ناخوشایند باشند.
• پیشگیری
بهداشت فردی خویش را به خوبی رعایت کرده و از پوشش های تمیز و گشاد و از جنس الیاف طبیعی استفاده کنید. می توانید مقادیری پودر تالک نیز به نواحی مستعد ابتلا به قارچ بپاشید. ممکن است در صورت شدید بودن عفونت نیاز به مصرف دارو های خاص نیز داشته باشید.
4) گوش شناگران
علت بروز بیماری گوش شناگران ، التهاب گوش و تورم مجرای خارجی آن می باشد گاهی اوقات این بیماری می تواند مشکل آفرین بوده و درمان آن دشوار باشد.
• پیشگیری
از توپی های مخصوص دارای اندازه مناسب استفاده کرده و پس از اتمام شنا مجرای گوش را به طور کامل خشک نمایید.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي. انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.