• علائم
تنفس و تكلم دشوار، صورت و گردن پرخون و قرمز، اضطراب شديد و در ادامه خفقان، پوست آبی – خاکستری
• هشدار
به هیچ وجه کورکورانه و بدون داشتن ديد کافی، انگشت به درون دهان بيمار برای برطرف کردن انسداد و خروج جسم خارجی، وارد نكنيد.
• اقدامات
1. در مورد وقوع يا عدم وقوع خفگی تصمیم بگیرید.
– از کودک بپرسید آیا احساس خفگی می كند ؟ اگر وی قادر به صحبت و يا سرفه كردن باشد، نیازی به مداخله شما وجود ندارد.
– اگر کودک قادر به صحبت يا سرفه نيست گام بعدی را انجام دهيد.
2. برای اعمال فشار ناگهانی روی شکم، پشت سر كودك بايستيد و يا زانو بزنيد. بازوهای خود را پيرامون تنه و شكم وی قرار دهید به نحوی که دستهايتان مختصری بالای خط لگنی قرار گيرند. يك دست خود را مشت كرده و از طرف شست روی قسمت وسط شكم كودك قرار دهيد طوری که مختصری بالاتر از ناف وی قرار گيرد.
3. با دست ديگرتان دست مشت شده خود را چسبيده و با حرکتی محکم و سرعت رو به بالا و به طرف داخل شكم فشار وارد كنيد.
4. به فشردن سريع شكم ادامه دهيد (گامهای دوم و سوم را در صورت ضرورت تكرار كنيد)
• اقدامات در كودك بيهوش
اگر شخصي به شما كمك می كند از وی درخواست کنید تا با اورژانس تماس بگيرد.
1. در حالی که چانه کودک را با انگشتانتان نگه داشتهايد، انگشت شست خود را برای نگه داشتن زبان درون دهانش قرار دهيد و دهان و فك او را محكم نگه داشته، با حركت رو به بالای فک، دهان را باز كنيد. از انگشت نشانه دست ديگرتان به عنوان يك قلاب برای خارج کردن اجسام خارجی از دهان استفاده كنيد.
2. دو انگشت را زير چانه قرارداده و با بالا بردن فك و نيز متمايل كردن سر به عقب، راههای هوايی کودک را باز كرده و سعی در دادن تنفس مصنوعی بنمائيد. اگر انسداد هنوز باقی بود وضعیت سر را دوباره بررسی کرده و دوباره سعی در انجام تنفس مصنوعی نمائيد. اگر كودك بازهم نفس نكشيد CPR را شروع نمائيد.(مبحث تنفس مصنوعي و احياي قلبي – ريوي را نيز مطالعه نماييد.)
3. پس از هر پنج مرتبه ماساژ قلبی گامهای 1 و 2 را تا زمانی تکرار کنید كه: يا لقمه گير كرده خارج شود يا تنفس مصنوعی موفقیت آمیز شود و يا اينكه كودك دوباره تنفس خود بخودی را شروع كند. هر گاه كودك شروع به تنفس نمود او را در وضعيت ريكاوری قرار دهيد.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.