نواحی پشت و کمر شایع ترین نقاط بروز پیچ خوردگی عضلانی و یا لیگامانی می باشند.آسیب دیدن دیسکهای بین مهره ای می تواند باعث تحریک یا ایجاد فشار بر طناب نخاعی و یا ریشه های عصبی متصل به نخاع گردد.
• درد پشت چگونه ایجاد می گردد؟
هر یک از موارد ، مثل خم شدن زیاد یا طولانی مدت، بلند کردن اجسام سنگین،فعالیت بدنی یا ورزش بیش از حد و یا سقوط شدید و ناخواسته می توانند منجر به بروز بیچ خوردگی مخصوصاً در نواحی کمری و یا گردنی شوند.برخی علل متفرقه مانند بیماری کلیوی،حاملگی و قاعدگی نیز می توانند درد کمر ایجاد کنند. درد سیاتیک هم مربوط به قسمت تحتانی پشت (کمر) بوده و در اثر گیر کردن و فشرده شدن عصب سیاتیک در ناحیه تحتانی پشت یا کمر ایجاد شده و در مسیری رو به پایین در ناحیه خلفی اندام تحتانی تیر می کشد.یک نوع شایع از انواع پیچ خوردگی گردن که معمولاً در سوانح رانندگی دیده می شود به نام شلاقی خوانده می شود.
• عوارض خطرناک ثانویه
در صورت همراه بودن وضعیت های زیر با کمر درد، مصدوم را باید به بیمارستان فرستاد. سر درد، تب، تهوع، استفراغ، اختلالات هوشیاری، بی اختیاری ادرار یا مدفوع، از دست دادن حس یا حرکت و اسپاسم شدید عضلانی(که احتمال ایجاد آسیب های بیشتر وجود دارد.
• علایم
– درد شدید تیز و یا مبهم در گردن یا کمر که معمولاً با حرکت کردن مصدوم تشدید می گردد.
– دردی که در مسیر اندام رو به پایین حرکت می کند و احتمالاً همراه با احساس کرختی و با تحریک و سوزن سوزن شدن می باشد.
– اسپاسم عضلات که باعث بی حرکت ماندن گردن و یا کمر و یا خمیده شدن آنها می گردد.
– وجود حساسیت به لمس در عضلات
• اهداف درمانی
– کاهش شدت درد
– در صورت لزوم ارجاع مصدوم برای دریافت کمکهای درمانی
• اقدامات
الف) در موارد کمر درد خفیف
1) به بیمار کمک کنید که بتواند در راحت ترین وضعیتی که احساس می کند روی زمین و یا روی یک زیر انداز سفت دراز بکشد. ممکن است مصدوم بدون وجود بالش راحت تر باشد.
2) به او توصیه کنید تا زمان برطرف شدن احساس درد به استراحت ادامه دهد و در صورت تداوم ناراحتی به پزشک خود مراجعه نماید.
ب) در موارد کمر درد شدید
مصدوم را در دراز کشیدن به راحت ترین وضع ممکن یاری کرده و با یک نفر پزشک تماس بگیرید.در صورت بروز عوارض و یا به هر علت دیگری که نگران بیمار هستید حتماً با اورژانس تماس بگیرید.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي. انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.