ممکن است در اثر عبور جریان الکتریکی از بدن سوختگی ایجاد گردد.نواحی قابل رویت آسیب دیده عمدتاً در نقاط ورود و خروج جریان برق می باشند هر چند که در مسیر جریان یعنی در درون بدن مصدوم نیز مسیری از آسیب دیدگی داخلی وجود خواهد داشت.موقعیت و جهت قرار گیری زخم های محل ورود و خروج جریان می تواند شما را از وسعت احتمال آسیبهای پنهان و همچنین میزان احتمال بروز شوک آگاه سازد.
• خطرات سوختگی های الکتریکی:
در اثر اصابت رعد و برق و یا تماس با جریان برق ولتاژ بالا و یا پایین ممکن است سوختگی بروز نماید شوک حاصله از جریان الکتریکی می تواند باعث ایست قلبی گردد اگر مصدوم بیهوش باشد ضروری ترین اولویت برای شما به کار بستن الفبای احیا ((ABC می باشد البته پس از آنکه مطمئن شده باشید که امنیت کافی برای شروع و انجام اقدامات برقرار می باشد.
• علایم :ممکن است علایم زیر وجود داشته باشد:
– بیهوشی
– سوختگی های درجه سوم همراه با تورم، ذغالی شدن و سوختگی نقاط ورود و خروج جریان الکتریسیته
– نشانه های شوک
– اگر مصدوم تحت اثر قوس حاصله از جریان الکتریسیته ولتاژ بالا دچار آسیب دیدگی شده باشد آثار و بقایایی به رنگ زرد مسی روی سطح پوست دیده می شود که نباید این آثار را با آسیب دیدگی اشتباه بگیرید.
• اهداف درمانی:
– درمان شوک و نواحی سوخته
– ترتیب دادن انتقال مصدوم به بیمارستان
• اقدامات:
1) از قطع اتصال منبع الکتریسیته با بدن مصدوم اطمینان بیابيد .اگر مصدوم بیهوش باشد راه های هوایی را باز کرده نبض و تنفس را بررسی کرده و آماده انجام عملیات احیا در صورت لزوم باشید.
2) برای خنک کردن موضع سوختگی مقادیر زیادی آب سرد روی آن بریزید و در صورت لزوم هر گونه لباسهای سوخته شده را ببرید و از بدن مصدوم جدا کنید.
3) برای حفاظت محل سوختگی در برابر عفونت ترجیحاً یک پوشش یا پانسمان استریل و یا یک باند تمیز سه گوش تا شده و یا انواع پوشش های تمیز و غیر پرز دار دیگر را روی سطح آسیب دیده قرار دهید .با سرویسهای امدادی تماس بگیرید.
4) به مصدوم اطمینان خاطر داده و در صورت لزوم درمانهای مربوط به شوک را انجام دهید.تعریق می تواند نشانگر بروز شوک باشد،به آن توجه کنید.
تذکر: هرگز به مصدومین دچار برق گرفتگی با جریان ولتاژ بالا نزدیک نشوید مگر زمانی که اطلاع حاصل کنید که جریان برق از سویچ قطع شده و مصدوم از برق رها شده باشد.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.