شما باید بلافاصله پس از اتمام بانداژ یک دست و یا یک پا و همچنین پس از به کارگیری آویز ها، جریان خون عضو مربوطه را به دقت ارزیابی کرده و سپس هر ده دقیقه یکبار این بررسی ها را تا زمان رسیدن سرویسهای امدادی تکرار نمایید. ارزیابی مکرر گردش خون از این نظر مهم و حیاتی تلقی می گردد که احتمال تورم التهابی اندامهای آسیب دیده (پس از گذشت مدتی از سانحه) وجود دارد و در نتیجه ورم کردن اندام ، ممکن است بانداژ به عمل آمده (حتی در مدت کوتاهی) بیش از حد سفت شده و با ایجاد فشار روی عروق اندام باعث قطع جریان خون در آن گردد.علایم مربوط به اختلال گردش خون با گذشت زمان تغییر می یابند. بدین معنی که ابتدا وریدهای اندام و بعد از مدتی شریانهای خون رساننده به آن دچار اختلال در عملکرد می گردند.
• نحوه تشخیص بروز اختلال در گردش خون:
الف) علایم زیر ممکن است در مراحل زودرس دیده شوند:
– یک اندام متورم و احتقان یافته
– پوست آبی رنگ به همراه وریدهای برجسته و برآمده
– احساس درد و باد کردن (انبساط) عضو
ب) علایم زیر ممکن است در مراحل دیررس دیده شوند:
– پوست رنگ پریده و خمیری شکل به همراه احساس کرختی و سردی در عضو
– احساس سوزن سوزن شدن و تحریک و به دنبال آن دردی عمقی و شدید
– عدم توانایی در حرکت دادن انگشتان و یا پنجه ها
• شیوه انجام بررسی:
1) در حالیکه به بستر ناخن و یا پوست اطراف آن (در انگشتان دست و یا پا) خیره شده اید یکی از ناخنها را تا زمانیکه بستر آن رنگ پریده گردد، تحت فشار قرار دهید. اگر بانداژ به عمل آمده بیش از حد محکم شده باشد، آنگاه پس از برداشتن فشار از روی ناخن، رنگ بستر آن به حالت طبیعی (قبلی) خود بر نمی گردد و یا اینکه برگشت رنگ در آن به کندی صورت می پذیرد.
2) پیچش های بانداژ سفت شده را درست تا آن اندازه باز کنید که حرارت و رنگ طبیعی به اندام مربوطه (پایه ناخن و یا انگشت اندام مربوط) برگردد. مصدوم ممکن است در این هنگام احساس تحریک و سوزن سوزن شدن در آن محل را داشته باشد. در صورت لزوم می توانید (پس از اطمینان کامل از برقراری مجدد و کافی جریان خون) بانداژ را دوباره به عمل آورید.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.