كوليك به گريه غير قابل كنترل در كودكي كه از ساير جهات سالم ميباشد گفته ميشود. كوليك پس از سه هفتگي شروع و تا 4-5/3 ماهگي ادامه دارد. اين گريهها بيش از سه ساعت در روز و براي بيش از سه روز در هفته مي باشد و معمولا گريهها به صورت ناگهاني و در ساعتهاي مشخصي و در طول روز رخ ميدهد.
** اگر كودك شما خيلي زياد گريه ميكند حتماً به متخصص اطفال مراجعه نماييد و از علت گريه كودك مطمئن شويد **
در واقع همه شير خواران به طور متوسط روزانه دو ساعت و نيم گريه ميكنند. اما كودك مبتلا به كوليك علاوه بر گريههاي ممتد و بسيار بلند، كاملا ناآرام و ناراحت است.صورت او قرمز ميشود، همچنين به دليل گريه و سفتي عضلات، شكمش سفت به نظر ميرسد، به طور متناوب پاهايش را به داخل شكمش جمع ميكند، ممكن است دفع گاز نيز داشته باشد. كوليك اغلب بين ساعت 6 عصر و نيمه شب رخ ميدهد، گاهي ممكن است بقيه اوقات روز هم باشد اما معمولا عصرها و شبها تشديد ميشود.
• علت كوليك شيرخواران
كوليك شيرخوارگي اغلب در 60-40 درصد شيرخواران ديده مي شود و ممكن است علت خاصي نداشته باشد. هم شير خشك و هم شير مادر ممكن است باعث كوليك شيرخواران شود و گاهي تحت تاثير موادغذايي است كه مادر مصرف ميكند.
ممكن است مصرف مواد لبني و شير گاو توسط مادر ممكن است باعث ايجاد كوليك شيرخوار گردد.
گاهي اوقات مصرف غذاهايي مثل گندم، ميوههاي تابستاني و مواد نفاخ مثل حبوبات، انواع كلمها و …توسط مادر ممكن است باعث كوليك كودكان گردد.
كوليك نوزادان در اثر مصرف فندق، بادام زميني، بادام هندي (انواع بادامها) پسته و … خيلي شديد روي ميدهد.
در كودكاني كه شير مادر ميخورند بهتر است كه مادر در تغذيه خود دقت كند تا در صورت احساس كوليك مرتبط با تغذيه مادر، مادر آن ماده غذايي را از رژيم غذايي خود حذف نمايد.
در كودكاني كه شير خشك ميخورند براي پي بردن به اين نكته كه آيا شير خشك سبب تحريك كودك ميشود، ممكن است لازم باشد شير خشك كودك عوض شود.
** نكته
هر زمان كه از شير خود يا شير خشك به كودك ميدهيد، مطمئن شويد كه حين شيردهي و در پايان آن آروغ كودك را گرفتهايد. اين امر كمك ميكند تا فشار ناشي از بلع هوا كاهش يابد.
كوليك معمولا از شش هفتگي رو به بهبود ميرود و بعد از 5/3 ماهگي به طور كامل بهبود مييابد. در حاليكه انتظار گذر زمان را مي كشيد ميتوانيد از روشهاي زير براي تسكين كودك استفاده كنيد.
– قبل از هر كاري آرامش مادر و اطمينان از سلامت كودك، در كاهش درد ناشي از كوليك كودكان خيلي مهم است زيرا در صورت اضطراب و كلافگي مادر، كودك اين حالت را از مادر دريافت ميكند كه در اين صورت كودك آرام نخواهد شد.
– در ابتدا اگر كودك شروع به گريه كرد، بررسي كنيد كه گرسنه يا خسته نباشد، درد نداشته باشد، دماي محيط خيلي گرم يا سرد نباشد. تحريكات محيطي زياد نباشد، در صورت لزوم پوشك كودك را تعويض كنيد.
– اكثرا با خوابانيدن روي شكم درد كودك كمتر ميشود (البته به علت احتمال خفگي نوزاد به انجام اين كار توصيه نميشود)
– بغل كردن كودك و راه رفتن: كودك را بغل كنيد و تاب بدهيد يا با سرعت راه برويد.
– دادن پستانك به كودك: گاهي اوقات مكيدن ميتواند به كودك آرامش دهد
– تاب دادن در گهواره
– هواي تازه و حركات ريتميك ممكن است كودك را خواب كند.
– گرماي حمام و صداي آب نيز ممكن است اثر خوبي روي كودك شما داشته باشد.
– تركيبات صوتي مثل صداي سشوار، جارو برقي و موزيك و حركات ريتميك مثل ماشين سواري ميتواند موثر باشد.
– اطمينان دادن و آرامش دادن به مادر بهترين راه براي آرامش شيرخوار ميباشد.
– كودكان مبتلا به كوليك كاملا خوب و سالم هستند. بدون توجه به ساعتهاي گريه كردن، اين كودكان بزرگ ميشوند و وزن ميگيرند، نه فقط در حد طبيعي كه بهتر از حد طبيعي رشد ميكنند.
** نكته :
مطالعات نشان داده است كه حتي اين كودكان در آينده مسائل زندگي را بهتر از ديگران حل ميكنند. تهيه و تنظيم: نرگس رحمتي- كارشناس پرستاري زير نظر: دكتر پيمان رستگاري- متخصص اطفال
منبع خبر : مركز بهداشت و درمان دانشگاه تهران