زایمان مرحلهای طبیعی و اغلب اوقات طولانی مدت میباشد. بنابراین اگر دردهای زایمان در زنی شروع شد، به هیچ وجه دچار هراس نشوید به ندرت پیش می آید که زمان کافی برای رساندن مادر قبل از تولد بچه به بیمارستان وجود نداشته باشد. با این وجود زنی که در زمانی دور از انتظار خود با زایمان مواجه می گردد، ممکن است شدیداً دچار اضطراب شود. در اینگونه موارد شما نباید برای انجام وضع حمل، اقدام ویژه ای به عمل آورید چرا که اصولاً زایمان به صورت خود به خودی صورت خواهد گرفت. نقش شما مراقبت از نوزاد و گوش دادن به درخواستها و توصیه های مادر است مخصوصاً اگر قبلاً زایمان را تجربه کرده باشد.
مرحله اول زایمان وقتی شروع می شود که گردن رحم شروع به اتساع و باز شدن می کند. انقباضاتی که مادر تجربه می کند شبیه موجهایی دردناک احساس می شوند که به اوج خود رسیده و بعد محو می شوند.وظیفه شما فراهم کردن امکانات راحتی و ایجاد آرامش در زائو می باشد.
• آنچه شما باید انجام دهید:
اهداف درمانی:
ترتیب انتقال زائو به بیمارستان یا دریافت کمک های درمانی.
• اقدامات :
1) با پزشک معالج و یا مامای مربوطه و یا سرویس های اورژانس تماس بگیرید و موقعیت زائو را شرح دهید.
2) اجازه دهید مادر در راحت ترین وضعیتی که خودش احساس می کند قرار گیرد .گاهی ماساژ دادن ناحیه تحتانی پشت او می تواند به کاهش درد کمک کند.
تذکر مهم: اگر کیسه آب پاره شده باشد به هیچ وجه به او اجازه استحمام ندهید چرا که خطر ایجاد عفونت وجود دارد.
• آنچه برای زایمان نیاز دارید:
از گرم بودن محیط اطراف به میزان کافی اطمینان یابید و در صورت امکان برخی از وسایل ضروری زیر را که به آنها نیاز خواهید داشت،فراهم سازید:
– تعدادی حوله تمیز و گرم و یک پتو
– دستکش طبی
– مقداری کیسه پلاستیکی
– پوشک های بهداشتی (نوار بهداشتی )
– یک عدد دستمال که آن را به صورت ماسک روی صورتتان استفاده کنید.
– یک تشت آب گرم برای شستشو
– چند برگ روزنامه و یا صفحات پلاستیکی
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.