در مرحله سوم نوزاد تولد یافته است ولی هنوز مادر نیازمند همکاری شما تا زمان تخلیه بقایای زایمانی شامل جفت و بند ناف خواهد بود.تا زمان تخلیه این گونه بقایا ممکن است او هنوز انقباضات معمولاً ملایم تری از هنگام تولد داشته باشد. بند ناف هنوز ممکن است در زمان نبض مقداری تحرک نشان دهد ولی باید آن را به همان صورت و بدون قطع کردن تا زمان رسیدن کمک از طرف افراد خبره رها کنید.
اقداماتی که شما باید انجام دهید:
• اهداف درمانی :
– تثبیت موقعیت مادر تا زمان خروج بقایای زایمانی
– حفظ و نگه داری بقایای زایمانی
• اقدامات :
1) تا زمان خروج بقایا مادر را تشویق کنید.
تذکر مهم : از بریدن و یا بزور کشیدن بند ناف اجتناب کنید.
2) بقایای زایمانی را دست نخورده و ترجیحاً در درون یک کیسه پلاستیکی نگه داری کنید تا زمانی که یک پزشک و یا یک ماما آن را بررسی کرده و بند ناف را ببرد.باقی ماندن حتی مقدار اندکی از بقایای جفت درون بدن مادر می تواند خطر آفرین گردد.
3) مقداری آب گرم، حوله های تمیز و نوارهای بهداشتی را در دسترس مادر قرار دهید.
4) تداوم خونریزی به مقدار مختصر از بدن مادر معمولاً طبیعی تلقی می گردد. ماساژ دادن آرام ناحیه تحتانی شکم مادر بعد از خروج جفت به انقباض و جمع شدن و سفت گردیدن رحم و در نتیجه آن قطع خونریزی کمک می کند. البته حتماً باید به مادر علت انجام این عمل را ذکر کنید.
– در صورت باقی ماندن جفت در رحم به مدتی نسبتاً طولانی و ( اصطلاحاً حبس جفت ) برای خارج کردن آن نیاز به دریافت کمک های طبی و درمانی در اسرع وقت خواهد بود.
تذکر مهم: به هیچ وجه سعی نکنید که با انجام اعمالی نظیر کشیدن بند ناف ،جفت و بقایای زایمانی را بیرون آورید، چرا که اینگونه اقدامات می توانند آسیب های خطرناکی به زائو وارد آورند. تا زمان رسیدن کمک های پزشکی صبر کنید.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.