می توانید از باندهای نواری در نواحی آرنج و یا زانو برای نگهداشتن پانسمان (به عمل آمده) در محل خود و یا برای تثبیت موقعیت و ایجاد حمایت در موارد آسیب های وارده به بافت های نرم بدن (منجمله پیچ خوردگی ها و کشیدگی ها) استفاده نمایید. البته معمولاً با بکارگیری شیوه استاندارد (چرخانیدن به صورت مارپیچی) اینگونه بانداژ ها به خوبی موثر نخواهد بود. بنابراین باید (در این موارد) از روشی که در زیر بدان اشاره می شود ( در نواحی آرنج ها و یا زانوها) استفاده نمایید. در ضمن همیشه باید بانداژ خود را به قدر کفایت در دو سوی مفصل آسیب دیده گسترش و ادامه دهید تا آنکه باعث ایجاد فشاری یکنواخت در مفصل مصدوم شوید.
• شیوه عملکرد:
1) آرنج آسیب دیده را در وضعیتی راحت نگهدارید بهتر است در صورت امکان مفصل آرنج در وضعیتی نیمه خمیده قرار گیرد.
2) قسمت دم باند را روی سطح درونی آرنج قرار دهید سپس بانداژ خود را ابتدا از زیر آرنج عبور داده و سپس آنرا یک و نیم دور در اطراف آرنج و رو به سمت خارج آن بچرخانید که این امر باعث تثبیت بانداژی می شود که قرار است مفصل آرنج را بپوشاند.
3) بانداژ خود را با عبور دادن به دور مفصل آرنج به طرف سطح درونی (داخلی) باز و گسترش دهید.سپس آنرا به طور زاویه دار در اطراف بازو طوری بپیچید که باعث پوشانیده شدن نیمه فوقانی دور قبلی بانداژ شود.
4) در ادامه کار باید بانداژ را از سطح درونی بازو (به نقطه ای) در سمت زیر مفصل آرنج ادامه دهید و سپس برای پوشانیدن نیمه تحتانی اولین دور به عمل آمده بانداژ (دور شروع کننده بانداژ) یک بار بانداژ خود را به طور مارپیچی به دور ساعد بچرخانید.
5) چندین مرتبه به انجام بانداژ به طور زاویه دار در قسمت های فوقانی و تحتانی آرنج (تقریباً به شکل عدد “8” ) ادامه دهید که در هر بار تکرار کردن اینگونه بانداژ (شکل 8 ) باید آنرا به نحوی گسترش و امتداد دهید که هر لایه باند تقریباً دو سوم سطح لایه قبلی را بپوشاند.
تذکر : بانداژ را آنقدر سفت نکنید که باعث قطع جریان خون گردد.
6) برای اتمام عمل بانداژ باید دوبار باند خود را به صورت مستقیم به دور اندام مجروح (مثلاً در ناحیه ساعد) بچرخانید. بعد باید انتهای باند را تثبیت سازید.
7) هر ده دقیقه یکبار باید گردش خون انگشتان دست و یا پنجه های پا را ارزیابی کنید (به روش ذکر شده در همین گروه) چرا که ارزیابی جریان خون در صورت بکارگیری این شیوه بانداژ اهمیت ویژه ای دارد.
– اگر بانداژ به عمل آورده بیش از حد سفت و محکم می باشد باید تا زمان بازگشت جریان خون کافی به دست و یا پای مصدوم چندین دور از پیچ های بانداژ خود را بگشایید. می توانید پس از مدتی، دوباره عمل بانداژ را البته این بار قدری شل تر تکرار نمایید.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.