پوشش های استریل در پاکت های بسته بندی شده فروخته می شوند. پوششی که در شکل نشان داده شده، از یک پد استریل که به یک بانداژ نواری چسبانیده شده ، تشکیل گردیده است. شما نیز می توانید خودتان بانداژی مشابه با آن با بکارگیری یک پد استریل بسته بندی شده باضافه یک باند نواری بوجود آورید. حتماً به این نکته توجه داشته باشید که در صورت وجود هر گونه پارگی یا سوراخی در بسته بندی، دیگر آن پوشش ، استریل محسوب نمی گردد.
• روش انجام:
تذکر مهم: عمل بانداژ را آنقدر محکم انجام ندهید که باعث اختلال و یا قطع جریان خون گردد.
1) پوشش را از بسته خود خارج کنید.سپس یکی دو دور پیچ های باند را از طرف آزاد آن باز نمایید. کاملاً دقت کنید که حلقه و یا نوار بانداژ از دستتان نیفتد و در ضمن باید از لمس قسمت پد در اینگونه پانسمان ها اجتناب نمایید.
2) تا شدگی های ناحیه پد پانسمان را صاف نموده و در عین حال باند واقع در دو طرف پد را نگهدارید. سپس پد را مستقیماً بر روی زخم قرار دهید.
3) انتهای کوتاهتر بانداژ (اصطلاحاً دم باند) را یکبار در اطراف اندام مصدوم و در واقع بر روی پد (پانسمان) بپیچید و پس از استحکام نسبی پد در محل، قسمت دم را رها و آویزان کنید.(البته این قسمت از باند نیز نباید با هیچ گونه جسم خارجی تماس پیدا کند.)
4) انتهای دیگر باند (اصطلاحاً سر باند) را در اطراف اندام بپیچید تا زمانی که کاملاً روی تمامی سطح پد را بپوشانید.(در این مرحله نیز با قسمت دم کاری نداشته باشید.)
– اگر پانسمان شما از محل خود لغزیده و یا جابجا گردید، آنرا برداشته و از پانسمان جدیدی برای زخم بندی استفاده نمایید.
5) برای تثبیت و محکم کردن بانداژ، دو انتهای سری و دمی آنرا به روش مربعی گره بزنید. با انتخاب محل گره بر روی پد می توانید فشاری نسبتاً محکم بر روی زخم وارد آورید.
– اگر خونریزی به سطح پانسمان رسید(اگر خون از پانسمان بیرون زد) نباید پانسمان را بردارید بلکه می توانید پوشش و یا پانسمان دیگری روی آن اضافه کنید.
– پانسمان بعمل آمده باید سطح زخم ، همراه با مقداری از اطراف آن را تحت پوشش قرار دهد.
6) گردش خون را در نواحی انتهایی اندام مجروح بررسی کنید (به روشی که در مبحث آن ذکر شده است) و در صورت لزوم بانداژ را قدری شل تر نمایید.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.