سردرد می تواند با هر گونه بیماری بخصوص بيماريهاي تب زایی مثل آنفلوانزا همراه گردد ولی در موارد و بیماری های خطرناکي منجمله مننژیت (ورم پرده های مغز) و یا حمله های مغزی نیز ممکن است ، سردرد واضح ترین و اولین علامت بیماری باشد. برخی مسمومیت های خفیف، آلودگی هوا، مصرف بيش از حد الکل و یا هر گونه داروی دیگری نیز می تواند باعث ایجاد سردرد در افراد سالم گردد. گاهی نیز ممکن است نتوانیم علت واضح و مشخصی برای بروز و پیشرفت سردرد تعیین کنیم كه اغلب این موارد معمولاً به خستگی، فشار های عصبی، استرس، غم زدگی و سایر حالات شدید عاطفی و یا مواجهه با گرما و یا سرمای شدید نسبت داده می شوند. دامنه و طیف سردرد از یک احساس ناخوشایند خفیف تا یک درد به اصطلاح کور کننده که فرد را کاملاً ناتوان می کند را در بر می گیرد.
• چه زماني باید با یک پزشک تماس بگیریم؟
در مواردی که درد به اشکال زیر باشد بيمار باید فوراً ارجاع داده شود:
– دردی که خیلی سریع و به صورت ناگهانی ایجاد شده و پیشرفت کند.
– بسیار شدید و ناتوان کننده باشد.
– به فواصل کم تکرار شده و یا مداوم باشد.
– با از دست رفتن حس و یا ناتوانی حرکتی و یا بروز اختلالات هوشیاری توام گردد.
– با خشکی و دشواری حرکات ناحیه گردنی همراه باشد.
– به دنبال صدمات و ضربات وارده به ناحیه سر بروز کند.
• اهداف درمانی:
– کاهش شدت و یا رفع درد
– در صورت لزوم ارجاع به مراکز درمانی
• اقدامات:
1) به بیمار در قرار گیری در مکانی ساکت به صورت نشسته و یا دراز کشیده کمک کنید و در صورت امکان عواملی که می توانند باعث تشدید سردرد گردند منجمله صداهای بلند، نور روشن و خیره کننده و یا راکد بودن هوای محیط را رفع کرده و یا تخفیف دهید.
2) بزرگسالان می توانند از قرصهایی چون آسپیرین، ایبوبروفن و یا استامینوفن استفاده کنند. در کودکان مصرف آسپیرین جایز نمی باشد ولی می توان به میزان معینی(به اندازه توصيه شده توسط پزشك) از استامینوفن و یا ایبوبروفن استفاده نمود.
– اگر سردرد ظرف مدت دو ساعت برطرف نگردید و یا اینکه به وضعیت خاصی مشکوک هستید، با یک پزشک تماس بگیرید.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.