شدت وخامت يك زخم واقع در ناحيه شكمي ممكن است بعلت همراهي با خونريزي خارجي و يا توأم بودن با بيرون زدگي احشاء و محتويات حفره شكمي كاملاً آشكار باشد ولي اغلب خونريزي ضايعات داخلي پنهان ميباشد. زخم حاصله از ورود خنجر يا گلوله و يا ضربات له كننده وارد به شكم ممكن است باعث پارگي، سوراخ شدن و يا ساير جراحات اندامهاي داخلي شده و يا به عروق عمقي آسيب وارد سازد. احتمال بروز عفونت و شوك نيز در اينگونه جراحات بالا ميباشد.
اهداف درماني
– كاستن احتمال بروز عفونت به حداقل مقدار ممكنه
– كاستن از شدت شوك
– ترتيب دادن انتقال مصدوم به بيمارستان
اقدامات
1. بيمار را روي يك سطح سفت بخوابانيد. هرگونه لباس تنگ را شل كنيد. اگر مسير زخم به موازات سطح شكم ميباشند زانوهاي بيمار را در موقعيتي بالاتر از تنه برده و تثبيت نماييد تا از ميزان كشش عضلاني و فشار وارده به ناحيه مجروح كاسته شود ولي اگر مسير زخم بطور عمودي باشد زانوها را به طرف بالا نبريد. اگر قسمتي از رودهها از جدار زخم بيرون زده باشد به آن دست نزنيد ولي روي احشاي بيرون زده را بوسيله يك كيسه پلاستيكي و يا پوششهاي استريل ديگر بپوشانيد تا از خشك شدن احشاء در خارج جدار شكم ممانعت گردد.
2. يك پوشش (پانسمان) وسيع بر روي زخم قرار داده و بوسيله بانداژ و يا نوار چسب آنرا بدون فشار در محل تثبيت كنيد. اگر خون از پوشش نشت مينمايد پوشش ديگري را بر روي پد اوليه اضافه نماييد. اگر مصدوم استفراغ يا سرفه ميكند براي جلوگيري از خروج محتويات شكم از درون زخم به بيرون، محكم بر روي پوشش زخم فشار وارد كنيد.
3. با اورژانس تماس بگيريد. درمانهاي مربوط به شوك را بكار گيريد. همراه مصدوم باقي مانده و وضعيت عمومي وي را مكرراً تا زمان رسيدن كمك كنترل نمائيد. اگر مصدوم بيهوش گرديده است راههاي هوايي را باز كرده تنفس و نبض را كنترل نموده و آماده انجام عمليات احياء در صورت لزوم باشيد. ضمن مراقبت و نگهداري از شكم، او را در وضعيت ريكاوري قرار دهيد.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.