اینگونه سوختگی می تواند در اثر مواجهه بیش از حد و یا به مدت طولانی با اشعه خورشید و یا لامپهای حرارتی و به ندرت، تماس با اشعه رادیو اکتیو بروز کند.اکثر اینگونه سوختگی ها سطحی می باشند. در موارد شدید ممکن است مصدوم دچار گرمازدگی شده و پوست وی به رنگ قرمز براق در آمده باشد و تاول بزند. زمانی که انواع خاصی از داروها نیز مورد مصرف می باشند، پوست بیمار مستعد بروز آسیب در اثر نور می گردد.در ارتفاعات بالا نیز ممکن است مواردی از آفتاب سوختگی حتی در یک روز ابری تابستانی ایجاد گردد و گاهی حتی بازتاب نور از روی برف نیز منجر به سوختن پوست شود.اگر پس از آفتاب سوختگی تغییراتی در خالهای موجود در بدن فردی بروز کند،به وی توصیه کنید که در مورد این تغییر وضعیت خال با پزشک خود مشورت کند.
• اهداف درمانی:
– دور کردن مصدوم از تابش آفتاب
– تسکین احساس درد و ناخوشی
• اقدامات:
1) سطح پوست وی را با یک پارچه روشن و یا یک حوله بپوشانید.به وی کمک کنید که به محلی سایه و ترجیحاً مسقف برود.
2) پوست وی را توسط یک اسفنج مرطوب و خنک و یا غوطه ور کردن ناحیه آسیب دیده در تشت یا وان آب سرد به مدت حداقل ده دقیقه خنک کنید.اگر آسیب های شدیدی در پوست وی منجمله تاول های وسیع وجود دارد وی را به مراکز درمانی ارجاع دهید.
3) مکرراً به وی جرعه های آب خنک بدهید تا مزمزه کند و بنوشد.اگر سوختگی خفیف باشد گاهی ممکن است ترکیبات مخصوص مثلاً کرمهای ویژه آفتاب سوختگی باعث تسکین ناراحتی گردند.
منبع: مباني كمك هاي اوليه ، ترجمه:دكتر نادر سيد رضوي.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالي علمي كاربردي هلال ايران. چاپ اول.1383.