در اغلب موارد اسهال نیازی به درمان ندارد و بدون درمان در عرض چند روز بهبود مییابد. اما به هر حال داروها میتوانند به شما در رفع علائم کمک کنند خصوصاً اگر علاوه براسهال، دل پیچه هم داشته باشید. برخی داروها مانند نوپرامید و بیسموت ساب سالیسيلات به بهبود اسهال کمک می کنند اما بسته به عامل ایجاد اسهال گاهی اوقات نیاز به مصرف آنتیبیوتیک جهت از بین بردن باکتریهای مولد اسهال میباشد. به عنوان مثال،اسهال مسافران (اسهالي كه ناشي از مصرف غذا يا نوشيدني آلوده باشد) نیاز به تجویز آنتی بیوتیک دارد. لذا بهتر است قبل از مصرف هر نوع دارو برای رفع اسهال با پزشک خود مشورت نمائید.
• نحوه عمل داروهای ضد اسهال
لوپرامید سرعت خروج مایعات از روده را کاهش میدهد.
بیسموت ساب سالیسیلات میزان خروج مایعات از روده را متعادل میکند به علاوه با اتصال به سم ناشی از باکتریها منجر به کاهش اثر آنها شده و به از بین رفتن آنها کمک میکند.
• عوارض جانبی شایع داروهای ضد اسهال
عوارض جانبی داروهای ضد اسهال در بالغیني که مشکل خاصی ندارند شایع نمیباشد. عوارض جانبی ممکن است در سالمندان یا افرادی که بیماریهای خاصی دارند قابل اهمیت باشد. به عنوان مثال مصرف لوپرامید به مقدار زیاد میتواند منجر به یبوست شود. گاهی اوقات برخی افراد با مصرف لوپرامید دچار دردهای شکمی میشوند. مصرف بیسموت ساب سالیسیلات می تواند باعث تیره شدن رنگ زبان یا مدفوع به مدت کوتاهي شود.
• افرادیکه نباید این دارو را مصرف کنند
در صورت بروز واکنشهای آلرژیک ناشی از مصرف لوپرامید آن را مصرف نکنید. همچنین در صورت وجود خون در مدفوع یا سیاه رنگ بودن آن از مصرف لوپرامید خودداری کنید زیرا ممکن است این عارضه ناشی از مشکلات جدیتري باشد که نیاز به توجه پزشکی دارد.
در صورت وجود آلرژی نسبت به آسپيرین و یا در کودکانیکه مبتلا به آنفلوانزا یا آبلهمرغان هستند از مصرف بیسموت ساب سالیسیلات خودداری کنید.
• مواردیکه حتماً بايد با پزشک تماس گرفته شود
اگر شما دچار تب هستید یا در صورت وجود خون یا موکوس در مدفوع یا سابقه بیماری کبدی قبل از مصرف هر داروی ضد اسهال، با پزشک خود تماس بگیرید.
به علاوه در صورت ادامه اسهال بیشتر از 2 روز با پزشک خود تماس بگیرید از خود درمانی بپرهیزید. شما ممکن است جهت درمان نیاز به مصرف آنتیبیوتیک داشته باشید و یا مشکل جدیتري داشته باشيد که نیاز به تشخیص دارد.
تهيه و تنظيم : دكتر نسرين پرهيزكاري منبع: www.familydoctor.org
منبع خبر : مركز بهداشت و درمان دانشگاه تهران