داروهای ضد سرفه که بدون نسخه پزشک قابل تهیه هستند به دو گروه تقسیم می شوند: داروهای ضد سرفه و داروهاي خلط آور. داروهای ضد سرفه مهار کننده سرفه
هستند و با مهار رفلکس سرفه در مغز، سرفه را بهبود می بخشند مانند دکسترومتورفان داروهای خلط آور موجب رقیق شدن خلط شده و در نتیجه سرفه کردن باعث پاک شدن مجاری تنفسی میشوند. مانند داروی گایافترین.
این داروها ممکن است به تنهایی و یا در اشکال دارویی ديگري (ترکیبی از این داروها با ساير داروها) در دسترس باشند. در بیشتر مواقع سرفه نیاز به درمان ندارد و خودبخود برطرف میشود. داروهای ضد سرفه در درمان سرفه ناشی از سرماخوردگی یا آنفلوانزا موثر میباشند. در ضمن برخی از انواع سرفه نباید با داروهای ضد سرفه درمان شوند زیرا سرفه به پاک شدن ریه ها کمک می کند. مثالهایی از این مورد شامل سرفه ناشی از سیگار کشیدن، آمفیزم، آسم یا برونشیت مزمن می باشد.
داروهای ضد سرفه بدون نسخه معمولاً عوارض جانبی خاصی در افراد سالم و بالغ ندارند. ممکن است عوارضی در افراد با بیماریهای خاص، سالمندان و یا در مصرف طولانی مدت این داروها بروز کند.
• تداخل داروئی
مصرف همزمان برخی داروها می تواند بر نحوه متابولیسم و دفع دارو تاثیرگذاشته و منجر به افزایش عوارض جانبی آنها شود.
در صورتیکه برخی از داروهای ضد افسردگی مانند ایزوکربوکسازید، فنلزین، سلژیلین و یا ترانیل سیپرومین مصرف میکنید قبل از مصرف دکسترومتورفان با پزشک خود مشورت کنید.
• در صورت وجود هر یک از علائم زیر قبل از مصرف هر داروی ضد سرفه با پزشک خود مشورت کنید.
– وجود خلط چرکی در سرفه
– ایجاد صدا در قفسه سینه به هنگام سرفه یا تنفس. در این حالت ممکن است شما به تجویز دارو جهت بهبود التهاب و یا تنگ شدن مجاری هوایی نياز داشته باشید.
– سرفه مزمن و طولانی مدت ناشی از سیگار کشیدن، آسم، برونشیت مزمن یا آمفیزم
– در صورتیکه سرفه شما بیش از یک هفته ادامه داشته باشد یا مکرراً عود کند و یا اگر سرفه همراه با تب، دانههای پوستی و یا سردرد مداوم باشد مصرف دارو را قطع و به پزشک خود مراجعه نمائید. زیرا ممکن است ناشی از یک بیماری جدی باشد.
تهيه و تنظيم: دكتر نسرين پرهيزكاري منبع: www.familydoctor.org
منبع خبر : مركز بهداشت و درمان دانشگاه تهران