برخی از داروها جهت بهبود تهوع و استفراغ بدون نسخه قابل تهیه میباشند. از بین این داروها میتوان بعضی داروها از گروه آنتی هیستامینها را مثال زد مانند دیمنهيدرينات هیداینات و مکلزین هیدروکلراید البته داروی بیسموت ساب ساليسيلات هم اثرات ضد تهوع دارد و در تهوع ناشی از آنفلوانزا کاربرد دارد. دیمن هیدرینات و مکلزین در تهوع ناشی از مسافرت کاربرد دارند.
• نحوه عملکرد داروهای ضد تهوع
بیسموت ساب سالیسیلات با ایجاد یک لایه محافظ روی مخاط معده عمل می کند.
آنتی هیستامینها ظاهراً بر روی گوش میانی اثز می کنند و مانع رسیدن پیام از این ناحیه به مرکز کنترل تهوع و استفراغ در مغز می شوند. به همین دلیل در صورتیکه قبل از شروع سفر مصرف شوند بهتر اثز می کنند.
• عوارض جانبی داروهای ضد تهوع
عوارض جانبی این داروها در افراد بالغ سالم قابل توجه نمیباشند و فقط ممکن است در سالمندان یا افراد با بیماریهای خاص منجر به بروز عوارض شود. بیسموت ساب سالیسیلات میتواند باعث تیره شدن رنگ زبان یا مدفوع شود.
آنتی هیستامینها ممکن است موجب بروز خواب آلودگی شوند. به علاوه میتوانند موجب خشکی دهان یا چشم شوند. آنتی هیستامینها میتوانند موجب کندی واکنشهای شما شوند لذا بهتر است هنگام رانندگی دقت بیشتری داشته باشید.
افرادیکه سابقه آلرژی به آسپیرین یا سایر داروهای حاوی سالیسیلات دارند همچنین کودکانیکه مبتلا به آنفلوانزا یا آبله مرغان هستند نباید بيسموت ساب سالیسیلات مصرف کنند.
• تداخلات دارویی
در صورت مصرف همزمان برخی داروها ممکن است تداخلاتي بین اثر داروها و یا نحوه جذب و دفع آنها صورت گیرد و ممکن است برخی عوارض جانبی داروها تشدید شود.
بیسموت ساب سالیسیلات میتواند بر عملکرد بعضی داروها تاثیر گذاشته و یا موجب بروز عوارض جانبی در بیمار شود. در صورت مصرف هر یک از این داروها قبل از مصرف بیسموت ساب سالیسيلات با پزشک خود مشورت کنید.
داروهای انعقاد خون، داروهای درمان نقرس، داروهای درمان آرتریت
در صورت مصرف قرصهای خواب آور، شل کننده عضلات یا داروهای ضد فشار خون، قبل از مصرف آنتی هیستامینها با پزشک مشورت کنید.
در صورتیکه مبتلا به بیماریهایی نظیر گلوکوم، اشکال در ادرار کردن (ناشی از بزرگی پروستات)، مشکلات تنفسی مانند آسم، آمفیزم یا برونشیت مزمن، بیماریهای تیروئید، بیماریهای قلبی، فشار خون بالا هستند قبل از مصرف آنتی هیستامینها با پزشک خود مشورت کنید.
(داروی بيسموت ساب سالیسیلات جزء داروهای سیستم داروئی ایران نمیباشد.)
تهيه و تنظيم : دكتر نسرين پرهيزكاري منبع: www.familydoctor.org
منبع خبر : مركز بهداشت و درمان دانشگاه تهران